Monthly Archives May 2014

Faceti o captura de ecran pentru propria arhiva

Selectati fereastra de browser in care este afisata pagina pe care doriti sa o salvati ca screenshot.

Copiati in clipboard captura de ecran cu fereastra browser-ului:

  • Pe un PC, apasati combinatia de taste Alt+Print Screen sau folositi aplicatia preinstalata Snipping Tool(in Windows Vista sau 7) pentru a captura o zona de ecran.

  • Pe un Mac, apasati combinatia de taste Shift+Command+4, apoi space pentru a transforma cursorul in camera. Apoi, tineti apasat CTRL si dati click pe fereastra browser-ului.

In acest moment, ar trebui sa aveti in clipboard o captura de ecran cu fereastra browser-ului. Deschideti un document nou in programul de grafica sau in editorul de documente favorit si copiati captura de ecran.

Salvati imaginea sau documentul.

Vezi

Folosirea unei arhive(morgue file)

Stiu la ce va ganditi: “Nemaipomenit, am o gramada de galerii si biblioteci de tipare la care ma pot uita – si acum?”. Unul dintre cele mai utile sfaturi pe care mi le-a dat primul meu profesor de design grafic a fost sa creez o arhiva atunci cand cautam inspiratie pentru un proiect de anvergura. Conceptul este destul de simplu: daca realizati o ilustratie sau un proiect de marketing legat de trenuri, taiati si tipariti orice puteti gasi care sa va inspire si tineti-le pe toate intr-un dosar. Va ajuta la proiectul in curs si, in cazul care veti mai avea nevoie vreodata sa faceti alt proiect legat de trenuri, veti avea multe surse de insipiratie la indemana.

Ideea cu arhiva mi-a scapat din vedere acum cativa ani...

Vezi

Surse de insipiratie

Doar pentru ca layouturile cu bloc de navigare pe coloana din stanga, din dreapta si cu trei coloane sunt intalnite cel mai des in solutiile de design ale majoritatii paginilor web, nu este necesar sa va simtiti limitati la aceste layouturi. A fost creata o abundenta – da, o abundenta – de site-uri cu prezentari de solutii de design si tipare de design pentru a afisa idei noi si inovatoare care v-ar putea ajuta sa fiti original, inclusiv cele care urmeaza:

Unmatched Style la http://unmatchedstyle.com

Exista o multime de galerii CSS minunate. Unmatched Style este mai selectiv decat altele, iar podcast-urile video si interviurile sunt si ele interesante.

CSS Drive la http://cssdrive.com/

La fel ca Unmatched style, CSS drive este o galerie de solutii CSS...

Vezi

Layouturi de-a gata

Aproape tot ce am discutat pana acum a fost teoria designului. Teoria este de ajutor, insa nu se poate duce prea departe spre a intelege de ce unele idei functioneaza – iar altele nu – in designu unui site web. In opinia mea, exemplele si practica sunt mult mai valoroase. Majoritatea programelor de design grafic din facultati includ un curiculum bogat in istoria artei si arta plastica. Aceste cursuri ofera o fundatie excelenta pentru intelegerea designului grafic din perspectiva unei arte, insa nu va pregatesc foarte mult pentru provocarile specifice cu care va veti confrunta atunci cand va puneti solutiile de design pe web.

Pablo Picasso a declarat odata: “Intotdeauna fac ce nu pot sa fac, pentru a putea invata cum sa fac...

Vezi

Accentuarea

Strans legat de ideea de unitate este conceptul de accentuare sau dominanta. In loc sa se ocupe de potrivirea diferitelor elemente ale unui design, accentul reprezinta metoda prin care o anume caracteristica atrage atentia privitorului. Atunci cand faceti designul pentru layoutul unei pagini web, veti identifica un element din continut sau chiar layoutul in site, pe care vreti sa-l scoateti in evidenta. Poate fi un buton pe care sa apese utilizatorii sau un mesaj de eroare pe care sa-l citeasca. O modalitate prin care puteti obtine o astfel de accentuare este transformarea acelui element intr-un punct de interes. Un punct de interes este reprezentat de orice element de pe o pagina care atrage privirea in loc sa fie o parte a intregii pagini sau sa se piarda in ceea ce il inconjoara...

Vezi