Monthly Archives March 2016

Schema culorilor

In prezent, stim destule despre culori pentru a vorbi despre valorile lor, intensitati, asociatii psihologice, temperaturi si pozitionari pe roata traditionala de culori. Toate bune si frumoase, insca cum gasim mai multe culori care se potrivesc impreuna? Aici intervin schemele de culori. Schemele de culori sunt formule de baza pentru crearea unor combinatii de culori armonioase si eficiente. Exista sase scheme de culori:

  • monocromatica
  • analogica
  • complementara
  • complementara cu disjunctie
  • triadica
  • teradrica(dublu complementara)

Pentru a intrebuinta oricare dintre aceste scheme clasice de culori, trebuie sa pornim cu o culoare. Ganditi-va la subiectul site-ului web la care lucrati si alegeti o culoare de baza care se potriveste cu scopul site-ului...

Vezi

Elemente de baza in teoria culorii

Pentru a duce mai departe cunostintele fundamentale despre culoare, va trebui sa aprofundam unele dintre conceptele mai tehnice asociate acestei tematici, de exemplu modul in care se formeaza culorile si cum pot fi impartite in cateogrii.

Culorile afisate pe monitorul computerului dumneavoastra sunt bazate pe modelul aditiv de culori. Intr-un model aditiv de culori, culorile sunt afisate ca procente de lumina rosie, verde si albastra[rgb]. Daca ducem la maximum toate aceste trei culori, vom obtine lumina alba. Daca pastram rosu si verde la 100 , insa eliminam albastrul vom vedea galben.

Daca ati avut vreodata o imprimanta color, poate ca sunteti familiarizat cu acronimul CMYK(cyan, magenta, yellow si black)...

Vezi

Saturatia

Saturatia sau intensitatea unei culori este descrisa ca taria sau puritatea acelei culori. Este clar ca ies in evidenta culorile intense si vii. Desi culorile reci tind sa se retraga, un albastru viu va va atrage mai mult atentia asupra sa decat un portocaliu monoton. Atunci cand adaugam gri(negru si alb) unei culori, ea devine stearsa si pusa in surdina. Ca un birou cu bereti bej sau o dimineata de iarna mohorata, aceste culori sunt mai putin captivante si atragatoare decat culorile luminoase si vii. Partea luminoasa este ca – fara gluma – culorile sterse ajuta la reducerea tensiunii si dau compozitiilor o dispozitie meditativa si visatoare.

Vezi