Culoare

Crearea unei palete

“O paleta?”, v-ati putea intreba. “Nu este acelasi lucru ca o schema de culori?” Ei bine da si nu. O schema de culori va va da doua, trei sau patru culori cu care puteti lucra. Desi o paleta limitata poate fi frumoasa, probabil ca veti avea nevoie de mai multe culori pentru a face designul site-ului dumneavoastra. Este mai bine sa finalizati acest proces in timp ce ganditi in limbajul culorilor, decat sa alegeti la intamplare culori auxiliare pe masura ce aveti nevoie de ele pentru layoutul dumneavoastra. Numarul culori de care veti avea nevoie va depinde de complexitatea designului dumneavoastra. Imi place sa pornesc cu cel putin cinci sau sase optiuni solide de culori inainte chiar sa ma gandesc sa le pun in practica in layoutul meu.

Notarea hexadecimala

Din moment ce aceasta este etap...

Vezi

Scheme de culori complementare disjuncte, triadice si tetradice

Denumirile schemelor de culori complementare disjuncte, triadice si tetradice suna tehnic, insa ele sunt doar simple variatii ale unei scheme de baza de culori complementare.

Pentru a crea o schema de culori complementare disjuncte, folositi doua culori adiacente complementului culorii dumneavoastra de baza. De exemplu rosul este culoarea de baza, deci in loc sa folosim verdele pentru a a forma o schema complementara, vom folosi doua culori adiacente verdelui: galben-verzui si albastru-verzui, care formeaza o schema de trei culori complementare disjuncte. Obervati ca, deoarece folositi culoarea de baza impreuna cu doua culori disonante, acest gen de schema de culori poate parea juvenil si extrem, insa s-ar putea ca acesta sa fie efectul pe care il doriti.

Pentru o schema de culori triadice

Vezi

Schema culorilor

In prezent, stim destule despre culori pentru a vorbi despre valorile lor, intensitati, asociatii psihologice, temperaturi si pozitionari pe roata traditionala de culori. Toate bune si frumoase, insca cum gasim mai multe culori care se potrivesc impreuna? Aici intervin schemele de culori. Schemele de culori sunt formule de baza pentru crearea unor combinatii de culori armonioase si eficiente. Exista sase scheme de culori:

  • monocromatica
  • analogica
  • complementara
  • complementara cu disjunctie
  • triadica
  • teradrica(dublu complementara)

Pentru a intrebuinta oricare dintre aceste scheme clasice de culori, trebuie sa pornim cu o culoare. Ganditi-va la subiectul site-ului web la care lucrati si alegeti o culoare de baza care se potriveste cu scopul site-ului...

Vezi

Elemente de baza in teoria culorii

Pentru a duce mai departe cunostintele fundamentale despre culoare, va trebui sa aprofundam unele dintre conceptele mai tehnice asociate acestei tematici, de exemplu modul in care se formeaza culorile si cum pot fi impartite in cateogrii.

Culorile afisate pe monitorul computerului dumneavoastra sunt bazate pe modelul aditiv de culori. Intr-un model aditiv de culori, culorile sunt afisate ca procente de lumina rosie, verde si albastra[rgb]. Daca ducem la maximum toate aceste trei culori, vom obtine lumina alba. Daca pastram rosu si verde la 100 , insa eliminam albastrul vom vedea galben.

Daca ati avut vreodata o imprimanta color, poate ca sunteti familiarizat cu acronimul CMYK(cyan, magenta, yellow si black)...

Vezi

Saturatia

Saturatia sau intensitatea unei culori este descrisa ca taria sau puritatea acelei culori. Este clar ca ies in evidenta culorile intense si vii. Desi culorile reci tind sa se retraga, un albastru viu va va atrage mai mult atentia asupra sa decat un portocaliu monoton. Atunci cand adaugam gri(negru si alb) unei culori, ea devine stearsa si pusa in surdina. Ca un birou cu bereti bej sau o dimineata de iarna mohorata, aceste culori sunt mai putin captivante si atragatoare decat culorile luminoase si vii. Partea luminoasa este ca – fara gluma – culorile sterse ajuta la reducerea tensiunii si dau compozitiilor o dispozitie meditativa si visatoare.

Vezi