Design

Rezolutia ecranului

In comparatie cu discutia fix versus variabil, dezbaterea despre realizarea designului pentru anumite rezolutii de ecran  nu a fost foarte aprinsa in ultimii ani.  Atunci cand designerii spun ca un site este realizat sau optimizat pentru o anumita rezolutie, de fapt vorbesc depsre rezolutia monitorului privitorului. In trecut, accentul din discutia despre rezolutia ecranului a cazut pe ideea daca solutiile de design ar trebui sa se adapteze la rezolutiile de 800×600 ale monitoarelor, fara afisarea abrei orizontale de derulare.

In ziua de azi, se asuma implicit ca browsere-le pentru desktop afiseaza cel putin 1024×768 de pixeli. Chiar si majoritatea netbook-urilor au o rezolutie de 1024×600 sau mai mare...

Vezi

Redimensionare: layouturi fixe, variabile si auto-ajustare

Atunci cand desenam cu creionul pe hartie primele noastre blocuri de layout, am explicat ca dreptunghiul exterior in care desenam reprezinta blocul container. In designul tiparit, blocul container este un obiect fizic, de exemplu o carte de vizita sau un panou. Pe web, container-ul nostru este fereastra browser-ului.

Ar trebui ca designul sa umple fereastra browser-ului sau ar trebui sa aiba o latime impusa? Decizia aceasta chinuieste designerii web inca din vremurile cand foloseam tabele si fisiere de tip spacer.gif pentru a aranja continutul paginii web. OK, fie, poate nu acum mii de ani, insa este totusi o controversa foarte veche.

Latimea fixa

Daca ati inceput layoutul dumneavoastra cu 960 Grid System despre care am vorbit mai devreme, este foarte probabil sa va indreptati catre un lay...

Vezi

Tendinte fresh

Daca va simtiti intr-atat de coplesit de resursele mentionate anterior incat si examinarea posibilitatii de a incepe o arhiva pentru inspiratie va depaseste, petreceti cateva minute navigant pe acele site-uri. Uitati-va dincolo de culori si texturi, la casetele care alcatuiesc layoutul si incercati sa identificati idei standard si tendinte de design. In acest fel, am inceput sa observ cateva tendinte care par sa iasa la iveala in layouturile site-urilor web.

Stil “Revista fara blocuri de navigare”

Pe web, tindem sa ne concentram mai mult pe atingerea scopului si sa consumam informatia pe bucatele. Blocul de navigare de pe site ne da posibilitatea sa fim rapizi, eficienti… si dezordonati...

Vezi

Faceti o captura de ecran pentru propria arhiva

Selectati fereastra de browser in care este afisata pagina pe care doriti sa o salvati ca screenshot.

Copiati in clipboard captura de ecran cu fereastra browser-ului:

  • Pe un PC, apasati combinatia de taste Alt+Print Screen sau folositi aplicatia preinstalata Snipping Tool(in Windows Vista sau 7) pentru a captura o zona de ecran.

  • Pe un Mac, apasati combinatia de taste Shift+Command+4, apoi space pentru a transforma cursorul in camera. Apoi, tineti apasat CTRL si dati click pe fereastra browser-ului.

In acest moment, ar trebui sa aveti in clipboard o captura de ecran cu fereastra browser-ului. Deschideti un document nou in programul de grafica sau in editorul de documente favorit si copiati captura de ecran.

Salvati imaginea sau documentul.

Vezi

Folosirea unei arhive(morgue file)

Stiu la ce va ganditi: “Nemaipomenit, am o gramada de galerii si biblioteci de tipare la care ma pot uita – si acum?”. Unul dintre cele mai utile sfaturi pe care mi le-a dat primul meu profesor de design grafic a fost sa creez o arhiva atunci cand cautam inspiratie pentru un proiect de anvergura. Conceptul este destul de simplu: daca realizati o ilustratie sau un proiect de marketing legat de trenuri, taiati si tipariti orice puteti gasi care sa va inspire si tineti-le pe toate intr-un dosar. Va ajuta la proiectul in curs si, in cazul care veti mai avea nevoie vreodata sa faceti alt proiect legat de trenuri, veti avea multe surse de insipiratie la indemana.

Ideea cu arhiva mi-a scapat din vedere acum cativa ani...

Vezi