Textura

Construirea texturii

Ca o trecere in revista, elementele de textura pe care le-am descris pana acum sunt punctul, linia, forma, adancimea si volumul, motivul. Separat, fiecare dintre aceste componente creeaza un anumit nivel de textura; totusi, atunci cand incepeti sa le folositi impreuna, se adauga una peste alta pentru a crea o imagistica mai complexa vizual. Modul in care el combinati depinde de tipul de efect pe care incercati sa il creati. Asadar  intrebarea este: care este efectul de textura pe care doriti sa il obtineti. Iata cateva optiuni:

Stil imbatranit, afectat de vreme, uzat si nostalgic

Poate ca doriti sa accentuati natura perena sau istoria nostalgica a subiectului dumneavoastra...

Vezi

Motivul

Imi amintesc si acum primul meu contact cu designul de site-uri web. Eram in clasa a zecea la ora de dactilografie si profesoara si-a propus sa ne invete HTML. Era o activitate optionala, insa alegerea intre teste cronometrate de dactilografie si a invata cum sa construiesti pagini web a fost una usoara. Pana la sfarsitul anului respectiv, am creat de multe site-uri web. Elementul comun  al acestora  a fost folosirea de elemente de fundal repetate. Stiti despre ce vorbesc: acele fundaluri continue pentru a crea aparenta unei suprafete de apa, pietre, cer instelat, textura metalica sau textila.

Desi imaginile repetate de fundaul reprezinta o caracteristica distinctiva designului web de la inceputul anilor 90, ele sunt totusi exemple clasice de motive decorative...

Vezi

Lumina si umbrele

Lumina si umbrele sunt cele mai importante indicii vizuale pe care le putem folosi pentru a provoca sau crea adancime si volum in compozitii . Chiar atunci cand perspectiva si proportia sunt exacte, o compozitie fara accente luminoase si fara umbrire va parea plana. Lumina si umbra determina contrast vizual si ajuta la crearea iluziei de adancime tridimensionala cu medii bidimensionale, cum este creionul pe hartie sau pixelii de pe ecranul dumneavoastra. Doar lumina si umbra pot fi folosite pentru a face obiecte bidimensionale sa para ca pot exista in spatiul tridimensional.

Fiecare dintre cele trei cercuri colorate in cyan in figura de mai jos are aceeasi marime, insa efectele de iluminare diferite si umbrele aplicate ii dau fiecaruia o senzatie unica de adancime si volum...

Vezi

Volum si adancime

An discutat despre punct, linie si forma, dar a venit vremea sa trecem la o alta dimensiune. Elementele pe care le-am discutat pana acum exista doar in doua dimensiuni:latime si inaltime. Sun doar semne pe hartie sau ecran, fara nici o indicatie a adancimii; cum insa traim intr-o lume cu trei dimensiuni, am invatat sa ne bazam pe indicii vizuale care ne ajuta sa determinam latimea, inaltimea si adancimea obiectelor inconjuratoare.

Perspectiva

Cand vedem un drum care dispare in orizont asa cum o face Marele zid chinezesc, nu credem nici un moment ca latimea drumului descreste cu adevarat pana la dimensiunea unui singur punct. In mod similar, cand privim la o usa deschisa suntem constienti  ca muchia de sus a usii este paralela cu cea de jos chiar daca ele par sa convearga catre tocul usii...

Vezi

Forma

De fiecare data cand sunt alaturate doua capenete ale unei linii, este creata o forma. Probabil ca nu pot adauga prea multe cunostintelor dumneavoastra de baza despre formele geometrice: cercuri triunghiur si dreptunghiuri. Sageti, stele, diamante, elipse, semne plus, semicercuri si multe altele sunt si ele figuri geometrice.

Curbele precise, unghiurile si liniile drepte din formele gemetrice le face dificil de desenat de mana daca nu aveti un compas, un raportor si o rigla. Totusi, pe un computer, liniile, curbele si unghiurile definite gemetric sunt de obicei forme predefinite in orice program de prelucrare de imagini. Din acest motiv, aceste tipuri de forme au reputatia ca dau senzatia de tehnic si mecanic.

Alta categorie principla ade forme este reprezentata de formele organice sau for...

Vezi