Tipografie

Fonturile contemporane

Fonturile contemporane, cunoscute ca display, ornamentale sau fantasy, reprezinta vasta majoritate a fonturilor gratuite pe care le gasiti online.

Unele fonturi din aceasta categorie sunt versiuni modificate ale fonturilor serifate sau neserifate populare, iar unele sunt idei complet noi, care pot fi descrise drept arta conceptuala, mai curand decat creare de fonturi. Prin natura lor, aceste fonturi sunt mai putin lizibile decat colegele lor, dar cand sunt folosite cumpatat, pot adauga personalitate si pot face designul mai intuitiv. Cateva exemple de fonturi contemporane sunt prezentate in imaginea de mai jos.

Uneori, un loc bun pentru a folosi fonturi contemporane este ca start pentru designul logoului...

Vezi

Fonturile cu latime fixa

Se poate sa fi observat pana acum ca, in cazul celor mai multe fonturi, fiecare litera ocupa un spatiu diferit. De exemplu litera “W” ocupa un spatiu mai mare in timp ce litera “I” lasa o amprenta foarte ingusta. Pentru a ilustra acest lucru cu text, ghiciti care din propozitiile din figura de mai jos are mai multe caracatere.

Aceasta a fost o intrebare capcana; amandoua au de fapt acelasi numar de caractere. Si atunci de ce prima propozitie apare mult mai lunga decat a doua? Explicatia pentru acest fenomen este ca majoritatea fonturilor sunt spatiate proportional. Fiecarui caracter ii sunt asociate regulile care determina nu numai latimea caracterului, dar si marimea spatiului care va aparea in jurul lui...

Vezi

Fonturile caligrafice

Inainte de inventia sistemelor de tiparire cu parti mobile, toate textele trebuiau cioplite, pictate sau scrise de mana. Partea neplacuta a scrisului de mana este ca obtinerea unei regularitati a lierelor, alinierea si spatierea pot fi frustrante. Si ca un rezultat al acestor provocari, scrisul de mana poate fi foarte dificil de citit. Si totusi, aspectul minunat al scrisului de mana este ca actioneaza ca un simbol al umanitatii, dand o personaliate tangibila textului pe care il reprezinta. Priviti la textul din imaginea de mai jos. Fiecare rand a fost scris pentru a reflecta personalitatea fontului in care este scris.

Fonturile caligrafice ofera un suflu personal, fara factorul de eroare uman...

Vezi

Fonturile neserifate

La momentul la care tipografii incepeau sa experimenteze cu fonturile serifate slab, ideea eliminarii totale a serifelor parea o greseala imensa. Serifele reprezentau o traditie, astfel incat indepartarea lor era o castrare tipografica. Fonturile intiale sans-serif erau atat de repugnante la mijlocul anilor 1800 incat li s-a pus denumirea de grotesti. In cele din urma, oamenii au inceput totusi sa fie mai maleabili la ideea de fonturi fara serife, iar in anii 1920, unii au speculat chiar disparitia fonturilor serifate.

Desi fonturile serifate sunt folosite inca pe scara larga, popularitatea si polivalenta fonturilor neserifate continua sa creasca. Aceste tipuri de fonturi dau senzatia de claritate si contemporanitate...

Vezi

Fonturile serifate

Istoricii cred ca serifele isi au originea in sculptarea in piatra din timpul romanilor. Exista multe dispute asupra scopului initial ar acestor linii ornamentale, dar in istoria recenta, s-au dovedit a creste lizibilitatea in blocurile mari de test prin oferirea unei linii de referinta orizontale. Cand designerii incearca sa aleaga un fot serifat, Times New Roman este de obicei primul care le vine in minte. Pentru a face alegerea mai usoara, o idee buna este sa ne hotaram ce voce vrem sa ii dam textului nostru.

Priviti la textul din figura de mai jos. Garamond este un font serifat de stil vechi. Fonturile serifate de stil vechi sunt adaptate dupa tusele scribilor din Italia si pot fi recunoscute atat prin intermediul tranzitiilor fine intre liniile groase si cele subtiri, cat si prin marg...

Vezi