Accentuarea

Strans legat de ideea de unitate este conceptul de accentuare sau dominanta. In loc sa se ocupe de potrivirea diferitelor elemente ale unui design, accentul reprezinta metoda prin care o anume caracteristica atrage atentia privitorului. Atunci cand faceti designul pentru layoutul unei pagini web, veti identifica un element din continut sau chiar layoutul in site, pe care vreti sa-l scoateti in evidenta. Poate fi un buton pe care sa apese utilizatorii sau un mesaj de eroare pe care sa-l citeasca. O modalitate prin care puteti obtine o astfel de accentuare este transformarea acelui element intr-un punct de interes. Un punct de interes este reprezentat de orice element de pe o pagina care atrage privirea in loc sa fie o parte a intregii pagini sau sa se piarda in ceea ce il inconjoara. La fel in cazul unitatii, exista cateva metode testate pentru a obtine un punct de interes.

Pozitionarea

Desi adesea constrangerile practice ale web designului nu permit acest lucru, centrul direct al unei compozitii este punctul la care se uita utilizatorii la prima privire si de obicei cea mai puternica locatie pentru a produce accentul. Cu cat un element este mai departe de centru, cu atat mai putin probabil sa fie remarcat primul. Pe web, coltul din stanga al paginii tinde sa primeasca atentie sporita de la aceia dintre noi care citesc de la stanga la dreapta(va aduceti aminte, ca in multe limbi, cum ar fi ebraica sau arana, citirea se face de la dreapta la stanga) si exploreaza o pagina de sus in jos.

Continuitatea

Ideea din spatele continuitatii sau fluentei este ca, atunci cand ochii incep sa se miste intr-o directie, tind sa continue de-a lungul acelei directii pana cand dau de o caracteristica mai dominanta.

Continuitatea este una dintre metodele cele mai comune folosite de designeri pentru a unifica un layout. Implicit, marginea stanga a titlurilor, a textului si a imaginilor plasate pe o pagina web formeaza o linie verticala de-a lungul zonei stangi a unei pagini inainte de a se aplica orice fel de stil. O modalitate simpla de a face uz suplimentar de acest concept este de a alinia elementele cu liniile grilei folosite. Aceasta creeaza multiple linii de continuitate pe care ochii vizitatorilor site-ului dumneavoastra sa le urmeze pe parcursul paginii.

Izolarea

In acelasi mod in care proximitatea ne ajuta sa cream unitate in design, izolarea ajuta accentuarea. Un element care se diferentiaza de lucrurile care il inconjoara va cere atentie.

Contrastul

Contrastul este definit de alaturarea unor elemente grafice diferite si este metoda folosita cel mai adesea pentru a crea accente intr-un layout. Conceptul este simplu: cu cat este mai mare diferenta dintre un element grafic si ceea ce il inconjoara, cu atat mai tare va iesi in evidenta. Contrastul poate fi creat folosind diferentele de culoare, de marime si de forma.

Daca intr-o pagina exista un link sau un buton unic pe care vreti ca vizitatorii site-ului dumneavoastra sa dea click. Acesta este cunoscut ca indemn la actiune.

Proportia

Alta modalitate interesanta de a crea accente intr-o compozitie este prin intermediul proportiilor. Proportia este un principiu de design care are legatura cu diferentele dintre scara obiectelor. Daca plasam un obiect intr-un mediu care are o scara mai mica decat obiectul in site, obiectul va parea mai mare decat este in realitate si viceversa. Diferenta de proportii atrage atentia asupra obiectului, deoarece pare in afara respectivului context.

Crearea accentelor in designul dumneavoastra nu este doar elementul esential pentru ca indemnul dumneavoastra la actiune sa iasa in evidenta. Conteaza si cum miscam ochii privitorului prin pagina. Daca acordati elementelor un nivel descendent de accentuare, puteti sugera o ordine pe care vizitatorii s-o urmeze. Daca aveti asta in vedere pe masura ce realizati site-urile, puteti transpune accentele pe care vreti sa le creati prin instructiuni HTML semantice si CSS. De exemplu, prin potrivirea tag-urilor de titluri de la H1 la H6 cu un nivel corespondent de accentuare vizuala, puteti oferi motoarelor de cautare si vizitatorilor cu deficiente de vedere o perspectiva similara a ceea ce este important in pagina din punct de vedere vizual.