Alinierea textului

Ati observat vreodata ca textul pe care il vedeti in carti si reviste este deseori aliniat de la marginea din stanga la cea din dreapta a unui rand sau a unei pagini? Acest tip de aliniere a textului este cunoscut sub numele de justificare.

Cand textul este justificat, spatierea literelor si a cuvintelor este automat ajustata astfel incat fiecare rand de text sa aiba un cuvant sa o litera care se alipeste la marginea din stanga si din dreapta a zonei de text. Multi designeri de tiparituri vor folosi text justificat pentru orice bloc de text care este mai lung de doua randuri si este indeajuns de lat.

Puteti aplica textului acelasi tratament si in cazul folosirii web prin CSS configurand proprietatea text-alignment la justify. Inainte de a incepe sa folositi text justificat pentru tot internetul, lasati-ma sa va prezint doua avertismente despre textul justificat:

Un rau trece prin el

Ocazional, o gaura creata de o spatiere mai lunga intr-un rand justificat se va alinia cu o gaura din randul urmator si din urmatorul si din urmatorul…. si la final veti avea ca un canion sau un rau in text, asa cum este prezentat mai jos. Acest lucru va distrage atentia cititorului. Designerii de tiparituri pot face ajustari pentru a rezolva acest fel de probleme, dar pe web sunt dificil de prevazut si impozibil de rezolvat.

Ce vreti sa spuneti?

Problema raului este si mai pronuntata in cazul coloanelor inguste. Cuvintele vor fi adeseori izolate intre marginile coloanei sau intinse de-a lungul intregii latimi a acesteia. Cele mai multe programe de procesare de text rezolva aceasta problema prin despartirea cuvintelor in silaba acolo unde este necesar. Browsere-le sunt incapabile sa faca acest tip de despartire in silabe, astfel incat designerii de web ar trebui sa evite folosirea textului justificat in spatii inguste.

Daca nu vreti sa schimbati text-alignment al testului la justify, celelalte optiuni pe care le aveti sunt left, right si center. Cand textul este centratsau aliniat de-a lungul marginii din stanga sau dreapta a paginii sau coloanei, spatierea intre caractere si cuvinte ramane constanta. Problema raului se poate intampla in orice bloc de text, dar este mai putin probabil sa cauzeze probleme de lizibilitate in textul care este centrat sau aliniat doar la o margine.

Daca vreti sa vedeti cum va arata textul HTML in browser cu diferite valori pentru leading, tracking sau aliniere, doua unelte bune pentru verificare sunt Typetester a lui Marko Dugojnic si Typechart a lui Pandula Senaka. Ambele aplicatii de web va permit sa incercati o varietate de configuratii tipografice pentru textul HTML si apoi va descarcati codul CSS pentru efectul dorit.