Caractere pentru web

Cand vine vorba de web si alegerea fonturilor pentru textele care vor fi afisate intr-un browser, nu conteaza daca aveti cinci sau 5000 de fonturi instalate, va trebui sa ganditi dupa regula celui mai mic numitor comun. Numarul familiilor de fonturi care sunt suportate implicit in sistemele principale de operare este foarte mic. Lista celor noua fonturi, este cunoscuta de obicei sub numele de lista sigura: arial, arial black, comic sans ms, courier new, georgia, impact, times new roman, trebuchet ms, verdana.

Dezavantajul listei sigure este faptul ca diversitatea este limitata in cadrul fiecarei categorii de fonturi. Daca aveti nevoie de un font standard neserifat, va trebui sa alegeti intre Arial, Trebuchet MS si Verdana. Pentru cineva care nu a vazut multe fonturi poate parea o diversitate rezonabila, dar pentru cei care cunosc nuantele altor fonturi neserifate ca Helvetica Neue, Futura si Univers, folosirea unuia dintre fonturile sigure poate fi ca si cum ai incerca sa bati un cui cu surubelnita.

Din fericire, proprietate font-family din CSS va permite sa alegeti mai multe fonturi, in ordinea preferintelor. Daca primul font nu este disponibil, cel de-al doilea font va fi folosit; daca cel de-al doilea font este absent, va fi folosit al treilea font si asa mai departe. Haideti sa spunem ca vreti ca titlurile sectiunilor sa dispuna de un font serifat. Credeti ca cel mai bun font pentru aceasta sarcina este Calisto MT, asa incat il specificati primul – pentru cei cativa care il au instalat. A doua optiune reprezinta primul dumneavoastra plan de backup si pentru acesta alegeti Gerogia. Daca utilizatorii nu au Calisto MT instalat, atunci vor vedea Georgia. Chiar daca Georgia se afla pe lista sigura se poate ca cineva sa nu il aiba instalat. Times new roman este un echivalent apropiat, asa incat decideti ca il veti adauga de asemenea ca urmatoarea alternativa. Pentru a incheia lista preferentiala, ca sa raspundeti nevoilor utilizatorilor care nu dispun de nici unul dintre aceste fonturi instalate, adaugati ceea ce W3C numeste o familie generica de fonturi. Familiile generice de fonturi sunt serif, sans-serif, cursive(similar scrisului de mana), fantasy(sau novelty) si monospace. Toate alegerile dumneavoastra de mai sus au fost facute din familia de fonturi serifate, astfel incat aceasta este familia generica de fonturi pe care o veti specifica.

Pe scurt, setul dumneavoastra de fonturi va arata asa:

pfont-family: ‘Calisto MT’, ‘Georgia’, ‘Times new roman’, serif;

Cheia crearii unui set eficient de fonturi este de a cunoaste care sunt fonturile cele mai apropiate si, mai important, care dintre ele sunt instalate implicit in sistemele de operare.