Construirea texturii

Ca o trecere in revista, elementele de textura pe care le-am descris pana acum sunt punctul, linia, forma, adancimea si volumul, motivul. Separat, fiecare dintre aceste componente creeaza un anumit nivel de textura; totusi, atunci cand incepeti sa le folositi impreuna, se adauga una peste alta pentru a crea o imagistica mai complexa vizual. Modul in care el combinati depinde de tipul de efect pe care incercati sa il creati. Asadar  intrebarea este: care este efectul de textura pe care doriti sa il obtineti. Iata cateva optiuni:

Stil imbatranit, afectat de vreme, uzat si nostalgic

Poate ca doriti sa accentuati natura perena sau istoria nostalgica a subiectului dumneavoastra. Sa spunem ca doriti sa creati o textura care da senzatia unei brosuri afectate de vreme dintr-o excursie aventuroasa de acum multi ani. In acel caz, ati putea crea un site similar cu cel din imaginea de mai jos.

Site-ul contine cateva elemente care ajuta la edificarea texturii sale unice, afectate de vreme. Zonele pictate in acuarela adauga pete de culoare, insa evidentiaza si textura de hartie a zonei principale de continut adauga o senatie de nostalgie si dau formei paginii  un aspect retro. Linia curbata de la marinea de jos a imaginii cu logoul si bucata curbata de hartie tridimensionala pe care scrie “book now” contribuie la deturnarea atentiei de la natura geometrica a paginii.  Alta utilizare interesanta a liniilor in acest design sunt marginile perforate ale vederilor exterioare – este un detaliu minuscul, insa va atrage agentia daca va uitati spre stanga sau dreapta paginii.

Aspectul de uzat, marcat de vreme, exista de multa vreme in lumea designului pentru tiparituri si a celui web. A fost popularizat pana in punctul in care a devenit o tendinta de design in 2004, atunci cand Cameron Moll i-a dat acestei calitati estetice numele modern si care provoaca dependenta That Wicked Worn Lock. Seria de articole a lui Cameron despre acest subiect a fost un succes imediat si a inspirat multi desgineri sa foloseasca mai mult textura aceea rugoasa si uzata pe internet. Un alt exemplu de design care foloseste aspectul afectat de vreme pentru a crea o senzatie de nostalgie este site-ul din imaginea de mai jos. Acest site, cu un design usor ridicol, dar realizat cu grija, pentru o echipa Multiple Sclerosis Walk, a fost facut sa arate ca un ziar vechi si sifonat. Observati textura afectata de vreme si coltul indoi al hartiei care delimiteza zona de continut.

Daca folositi texturi puternice cu un aspect grunge nu inseamna ca site-ul dumneavoastra trebuie sa aduca aminte de o epoca trecuta. Site-ul din imaginea de mai jos este un exemplu excelent de site care prezinta texturi afectate de vreme fara a parea ca a iesit din arhiva unei biblioteci.

In timp ce textura de pe fundal de pe siteul din prima imagine de mai sus a fost facut sa arate ca un lambriu din lemn fals din anii 70, aspectul de fibra de lemn folosit de siteul acesta exista doar pentru a suscita o vibratie organica, artizanala. Logoul usor rotit, semnul pentru linkul activ din meniul de navigare si copacii din zona de jos a paginii par pictate de mana, iar textul “We build websites” arata ca si cum ar fi fost pirogravat pe fundal.