Definirea designului bun

Exista doua puncte de vedere principale din prisma carora majoritatea persoanelor hotarasc daca designul unui site web este “bun” sau “rau”. Exista nghiul ce tine strict de usurinta in folosire, care se axeaza pe functionalitate, prezentarea efectiva a informatiilor si pe eficienta. Apoi exista perspectiva pur estetica, ce se refera la valoarea artistica si atractia vizuala a designului. Unele persoane sunt prinse in estetica si grafica si uita de utilizator, in timp ce unii experti in usability se pierd in testari si uita de atractia vizuala. Pentru a ajunge la oameni si a le pastra interesul, este esential sa maximizati ambele elemente.

Cel mai important element pe care trebuie sa il aveti in vedere este ca designul inseamna comunicare. Daca realizati un site web care functioneaza si prezinta bine informatia, insa arata urat sau nu se potriveste cu brand-ul clientului, nimeni nu va dori sa il foloseasca. In mod asemanator, daca realizati un site atragator care este dificil de folosit sau inaccesibil, oamenii il vor parasi. Intr-adevar, elementele si functionalitatea unui design de site web finisat ar trebui sa functioneze ca o unitate unica si coerenta, astfel incat:

Utilizatorii sunt incantati de design, dar atrasi catre continut

Una dintre cele mai mari griji din randul profesionistilor in usability este timpul de care au nevoie utilizatorii sa exploreze pagina dupa informatia pe care o doresc, fie ca este vorba de continut, de un link catre alta pagina sau de un formular. Designul nu ar trebui as fie un impediment; ar trebui sa fie o legatura intre utilizator si informatie.

Utilizatorii se pot misca cu usurinta prin intermediul navigarii intuitive

Vom vorbi mai tarziu mai mult despre plasarea modulului de navigare, insa blocul principal de navigare trebuie sa fie foarte vizibil pe pagina si fiecare link ar trebui sa aiba o denumire descriptiva. O structura de navigare care isi schimba infatisarea atunci cand treceti cu cursorul pe deasupra ei si indica pagina sau sectiunea activa ajuta utilizatorii sa recunoasca unde sunt si cum pot sa ajunga acolo unde doresc sa mearga.

Modulele secundare de navigare, modulul de cautre si linkurile catre alte site-uri nu ar trebui sa fie elemente dominante ale paginii. Daca facem aceste elemente usor de gasit si le separam vizual de continut, le permitem utilizatorilor sa se concentreze pe informatie – dar vor sti totusi unde sa caute atunci cand sunt gata sa treaca la alt continut.

Utilizatorii recunosc fiecare pagina apartinand siteu-ului

Chiar daca exista o diferenta dramatica intre layoutul paginii de start si restul site-ului, ar trebui sa existe o tema sau un stil comun in toate paginile site-ului pentru a pastra coeziunea designului.