Diferentele dintre seturile de caractere

Toata lumea stie ce este un font. Este un set de litere care sunt conturate intr-un anume stil; vin preinstalate pe calculatorul dumneavoastra si le schimbati atunci cand vreti ca textul sa arate altfel. PC-ul tipic cu Windows are putin peste 40 de fonturi instalate implicit, in timp ce utilizatorul de Mac are la dispozitie mai mult de 100 de fonturi. Multe dintre aceste fonturi sunt grupate impreuna in familii de fonturi, in care fiecare font reprezinta diferite variatii ale aceluiasi font de baza. Cele mai multe familii de fonturi includ fontul normal impreuna cu variantele de itali, bold sau bold italic.

Unele fonturi nu au deloc varitii; unele pot avea numai bold sau italic, iar unele familii de fonturi comerciale au sute de variante.

Aasa cum toti membrii anumitor familii au urechi lungi sau degeet la picioare normal de alungite, fiecare familie de fonturi are caracteristicile sale unice, identificabile. Priviti la variatiile care exisa intre fonturi pentru litera “g” in figura de mai jos.

Aceste trasaturi sunt cele care ne ajuta sa categorisim fonturile si familiile de fonturi. Majoritatea familiilor de fonturi pot fi clasificate ca fiind cu sau fara serife(serifate sau neserifate). DIn cele 14 fonturi din figura de mai sus, sapte ar putea fi clasificate ca fiind serifate si celelalte 7 ca neserifate. Le puteti deosebi? In spatele acestei diferentieri, exista mai multe moduri in care mutem clasifica si grupa fonturile:

-fonturile serifate

-fonturile neserifate

-fonturile caligrafice

-fonturi cu latime fixa

-fonturile contemporane

-fonturile dingbat

Despre toate acestea vorm vorbi pe rand in articolele urmatoare.