Echilibrul

Intr-un sens figurat, conceptul de echilibru vizual este similar cu cel al echilibrului fizic ilustrat de o balanta. Asa cum obiectele fizice au greutate, tot la fel si elementele unui layout. Daca elementele de pe ambele parti au greutate egala, se echilibreaza unul pe celalalt. Exista doua forme principale ale echilibrului vizual: simetric si asimetric.

Echilibrul simetric – sau echilibrul formal se intampla atunci cand elementele unei copozitii sunt la fel de ambele parti ale unei axe.

Simetria bilaterala – atunci cand o compozitie este echilibrata oe mai mult de o axa.

Simetrie radiala – atunci cand elementele sunt la distanta egala un jurul unui punct central.

Echilibrul asimetric – sau echilibrul informal este putin mai abstract(si in general mai interesant vixaul) decat echilibrul simetric. In loc de imagini in oglinda de ambele parti ale layoutului, echilibrul asimetric implica obiecte de diferite marimi, forme, tonalitati sau pozitionare. Aceste obiecte sunt aranjate in asa fel incat, in pofida diferentelor dintre ele, sa egalizeze greutatea paginii; de exemplu, daca pe o parte a paginii aveti un obiec mare si il combinati pe cealalta parte cu mai multe obiecte mici compozitia va fi perceputa ca fiind echilibrata.