Elemente de baza in teoria culorii

Pentru a duce mai departe cunostintele fundamentale despre culoare, va trebui sa aprofundam unele dintre conceptele mai tehnice asociate acestei tematici, de exemplu modul in care se formeaza culorile si cum pot fi impartite in cateogrii.

Culorile afisate pe monitorul computerului dumneavoastra sunt bazate pe modelul aditiv de culori. Intr-un model aditiv de culori, culorile sunt afisate ca procente de lumina rosie, verde si albastra[rgb]. Daca ducem la maximum toate aceste trei culori, vom obtine lumina alba. Daca pastram rosu si verde la 100 , insa eliminam albastrul vom vedea galben.

Daca ati avut vreodata o imprimanta color, poate ca sunteti familiarizat cu acronimul CMYK(cyan, magenta, yellow si black). Imprimanta dumneavoastra cu jet de cerneala, imprimanta laser si presa de tipar industriala cu patru culori creeaza imagini folosind cerneluri si tonere cyan, magenta, galbene si negre. Acest proces foloseste un model de culoare substractiv; prin combinarea culorilor in acest model de culoare, suntem aproape de a obtine un negru gri. Este imposibil sa se obtina negru doar prin combinarea cyanului cu magenta si galbenul. De aceea sunt intotdeauna suplimentate cu negru – K-ul din CMYK.

Indiferent daca faceti designul pentru tiparitura sau pentru web, lectiile teoriei traditionale a culorii sunt elemente cheie pentru a ne ajuta sa clasificam si sa grupam culorile. Studiul confirmat al clasificarii culorilor dateaza inca din secolul al treilea iHr si din lucrarile lui Aristotel. De atunci, multi artisti si folozofi mari au contribuit la intelegerea modulului in care functioneaza culorile, inclusiv Issac Newton, Johann Wolfgang von Goethe si Johannes Itten. Lucrarile acestor personalitati, din secolul al xvii-lea al xviii-lea si al xix-lea, ofera fundatiile pe care se bazeaza mare parte din procesul nostru de intelegere a culorii. Cei trei teoreticieni au explicat culorile cu o roata de culori, folosind rosul, galbenul si albastrul drept culori primare. Roata de culori este o diagrama simpla, dar eficienta, dezvoltata pentru a prezenta conceptele si tehnologia teoriei culorilor. Roata traditionala a artistilor este un cerc impartit in 12 sectiuni. Fiecare este fie o culoare primara, o culoare secunda, fie o culoare tertiara.

roata culoriCulori primare:

Culorile primare ale rotii traditionale de culori sunt rosu, galben si albastru. Aceste nuante formeaza un triunghi echilateral pe roata de culoare si, pornind de la o culoare primara, fiecare a patra culoare reprezinta o alta culoare primara.

Culori secundare:

Prin amestecarea a doua culori primare, cream culori secoundare, ilustrate prin triunghiuri gri mai mici. Culorile secundare sunt portocaliu, verde si violet.

Culori tertiare:

In total, exista sase culori tertiare:rosu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet si rosu-violet.