Fonturile serifate

Istoricii cred ca serifele isi au originea in sculptarea in piatra din timpul romanilor. Exista multe dispute asupra scopului initial ar acestor linii ornamentale, dar in istoria recenta, s-au dovedit a creste lizibilitatea in blocurile mari de test prin oferirea unei linii de referinta orizontale. Cand designerii incearca sa aleaga un fot serifat, Times New Roman este de obicei primul care le vine in minte. Pentru a face alegerea mai usoara, o idee buna este sa ne hotaram ce voce vrem sa ii dam textului nostru.

Priviti la textul din figura de mai jos. Garamond este un font serifat de stil vechi. Fonturile serifate de stil vechi sunt adaptate dupa tusele scribilor din Italia si pot fi recunoscute atat prin intermediul tranzitiilor fine intre liniile groase si cele subtiri, cat si prin marginile rotunjite ale serifelor. Cand vad un font serifat de stil vechi, mi se pare ca are farmec istoric si pare ca este lucrat de mana. In acelasi timp, fonturi rpecum Garamond sunt extrem de versatile: nu sunt chiar atat de demodate incat sa nu aiba aplicabilitate in lucrari moderne.

Al doilea font este Baskerville, un font serifat tranzitional. Unghiul curbat care conecteaza baza liniei cu seriful este cunoscut sub numele de paranteza(bracket). Parantezele fonturilor tranzitionale sunt rotunjite, dar marginile serifelor sunt patratoase. Simpla adaugare a unghiurilor de 90 de grade si liniile perfect drepte dau acestei categorii de fonturi o voce mecanica, mai moderna. Aceasta categorie de fonturi serifate este cunoscuta sub numele de tranzitionale deoarece ofera o trecere de la stilul de moda veche la fonturile serifate moderne.

Al treilea font, Didot, este un font serifat modern. Fonturile serifate moderne ofera un puternic contrast intre liniile subtiri si cele groase si serifele lor sunt deseori complet lipsite de paranteze. Fonturile serifate moderne au fost introduse in timpul Revolutiei Industriale ca o alternativa radicala la stilul serifat traditional. Astazi, aceste fonturi moderne sunt potrivite pentru folosirea in titluri. Utilizarea consecventa a fontului Italian Didot in revista Vogue(imaginea de mai jos), a ajutat la consacrarea fontului si a revistei ca simboluri emblematice ale modei. Alte reviste celebre sunt Brides, W, Elle, Parents, Seventeen. Sunt rare in web design, dar sunt cu siguranta o alegere de prima clasa daca ultima moda este ceea ce va propuneti.

In ultima parte a anilor 1800, cand reclamele, posterele si pliantele au devenit mai obisnuite, o variatie mai indrazneata a fonturilor serifate moderne a fost necesara pentru a capta atentia oamenilor. In acest moment au fost introduse pentru prima data fonturile serifate slab. Tipurile de fonturi slab cum ar fi Rockwell au o voce industriala, dar prietenoasa si mult mai putin ingamfata decat fonturile moderne serifate si chiar mai … moderna. Datorita faptului ca cele mai multe fonturi serifate slab au fost create pentru a putea fi citite de la distanta, sunt excelente pentru titluri si in ultima vreme au devenit foarte populare si pe web.