Forma

De fiecare data cand sunt alaturate doua capenete ale unei linii, este creata o forma. Probabil ca nu pot adauga prea multe cunostintelor dumneavoastra de baza despre formele geometrice: cercuri triunghiur si dreptunghiuri. Sageti, stele, diamante, elipse, semne plus, semicercuri si multe altele sunt si ele figuri geometrice.

Curbele precise, unghiurile si liniile drepte din formele gemetrice le face dificil de desenat de mana daca nu aveti un compas, un raportor si o rigla. Totusi, pe un computer, liniile, curbele si unghiurile definite gemetric sunt de obicei forme predefinite in orice program de prelucrare de imagini. Din acest motiv, aceste tipuri de forme au reputatia ca dau senzatia de tehnic si mecanic.

Alta categorie principla ade forme este reprezentata de formele organice sau formele libere. Formele libere sunt mai abstracte decat formele geometrice si sunt alcatuite din curbe non-geometrice, unghiuri intamplatoare si linii neregulate. Formele libere au o natura fluida, care transmite o senzatie de degajare si spontaneitate. Pot reprezenta conturul unui produs, gesturi omenesti sau o mazgalitura organica.

In ceea ce priveste designul unui site web, multe persoane par sa uite ca exista forme libere. Indiferent cum le asezati in pagina, intrinsec, aceste blocuri sunt geometrice. Spre deosebire de tiparituri, care ne dau libertatea sa desenam ce forme de layout dorim, web-ul ne limiteaza la dreptunghiuri. Totusi, desi blocurile de continut pot fi doar dreptunghiulare, nu inseamna ca trebuie sa arate dreptunghiular. Una dintre metodele cele mai intalnite pe care le putem folosi pentru a ascunde forma nativa a unui element HTML este sa-i dam o imagine de fundal.

Ati putea folosi un cerc sau un oval ca imagine de fundal, apoi sa centrati tot textul – impartindu-l pe mai multe linii daca este necesar – pentru a crea iluzia ca aveti un bloc circular de text in layout. Problema este ca, daca textul dumneavoastra trece dincolo de limita ovalului sau daca uitati sa inserati un sfarsit de linie undeva, ovalul nu se va extinde pentru a cuprinde textul.

In consecinta, daca uitam sa particularizam textul pentru a incapea in imaginea de fundal, aceasta abordare poate fi problematica. ALt motiv pentru care aceasta tehnica este nepractica este aela ca majoritatea browserelor web  ofera utilizatorilor posibilitatea de a redimensiona testul, care de asemenea va strica aceasta fragila, insa deosebita tehnica de layout. In realitate, tot ceea ce putem face este sa distragem atentia privitorilor de la realitatea ca layoutul este dreptunghiular.