Layouturi de-a gata

Aproape tot ce am discutat pana acum a fost teoria designului. Teoria este de ajutor, insa nu se poate duce prea departe spre a intelege de ce unele idei functioneaza – iar altele nu – in designu unui site web. In opinia mea, exemplele si practica sunt mult mai valoroase. Majoritatea programelor de design grafic din facultati includ un curiculum bogat in istoria artei si arta plastica. Aceste cursuri ofera o fundatie excelenta pentru intelegerea designului grafic din perspectiva unei arte, insa nu va pregatesc foarte mult pentru provocarile specifice cu care va veti confrunta atunci cand va puneti solutiile de design pe web.

Pablo Picasso a declarat odata: “Intotdeauna fac ce nu pot sa fac, pentru a putea invata cum sa fac.”” Desi imi place sa folosesc aceasta abordare cand fac designul pentur un site web nou, este important in primul rand sa stii ceea ce se poate face. Atunci cand va uitati pe internet, puteti vedea ca exista posibilitati nelimitate de layouturi. Totusi, in functie de scopurile site-ului, doar cateva dintre acele posibilitati au sens din punctul de vedere al designului. De aceea vedem anumite configuratii de identitate, zone de navigare si continut in repetate randuri.

Bloc de navigare pe coloana din stanga

Indiferent daca vorbim despre designul unui layout cu latime fixa sau variabila, formatul “bloc de navigare pe coloana din stanga” este un standar recunoscut.Multe site-uri care intra in acest tipar nu folosesc neaparat coloana din stanga ca principal bloc de navigare – uneori, veti vedea blocul de navigare – uneori, veti vedea blocul de navigare in zona de sus a paginii – insa tot impart layoutul de sub antet intr-o coloana stanga ingusta(o treime sau mai putin) si o coloana dreapta lata. Este ca o paturica preferata din copilarie sau camasa confortabila cu gauri la sub brat pe care o purtati o data pe saptamana – desi o exaspereaza pe sotia dumneavoastra. Din acele motive, un layout cu un bloc de navigare pe coloana din stanga este o alegere sigura pentru majoritatea proiectelor.

Dezavantajul pentru site-urile care folosesc blocul de navigare pe coloana din stanga este ca pot parea lipsite de creativitate. A fost folosit de atat de multe ori, in atat de multe modalitati, de-a lungul a atat de multi ani, incat solutiile par sa fie identice.Asta nu inseamna insaca ar trebui sa evitati folosirea layoutului cu blocul de navigare pe coloana din stanga. Estimativ, as spune ca 75% dintre site-urile al caror design l-am realizat au un bloc secundar de navigare pe coloana din stanga, insa chiar incerc sa variez putin atunci cand este posibil. Apropo de variatie, ce-ati zice sa luati coloana din stanga si s-o puneti pe partea cealalta continutului? Atunci ati avea un layout cu bloc de navigare pe coloana din dreapta.

Bloc de navigre pe coloana din dreapta

Daca aveti de gand sa restrictionati continutul principal pe o singura parte a paginii, in zilele noastre este mai des intalnita impingerea acestuia spre stanga, pozitionand in dreapta blocul de navigare, reclamele si continutul secundar. Aceasta este o configuratie intalnita mai ales la site-urile de stiri, in retele sociale si site-uri cu scheme de navigare exsinte care nu pot fi cuprinse intr-un bloc simplu de navigare plasat sus.

In cele din urma, decizia de a pozitiona blocul de navigare pe coloana din stanga sau cea din dreapta este o hotarara care are legatura cu tipul si cantitatea de continut pe care trebuie sa-l organizati. Daca este vorba de un site simplu care nu necesita nici un fel de navigare secundara, luati in considerare un layout ingust, fara coloane. Adesea, designul bun are de-a face mai mult cu ce lasati pe dinfara decat cu ce folositi in el. Daca intr-adevar aveti nevoie de o coloana secundara, tineti minte doar ca vizitatorii vin de fapt pentru continut…si, cel mai mult si mai mult, il cauta in partea stanga.

Bloc de navigare pe trei coloane

Layoutul tipic cu bloc de navigare pe rei coloane are o coloana lata in centru flancata de doua coloane mici de navigare. Desi trei coloane ar putea fi necesare pe unele pagini care au de afisat o multime de blocuri de navigare, bucatele de continut si reclame, spatiul gol este esential daca nu vrem ca un layout sa para aglomerat.