Linia

Atunci cand sunt legate doua sau mai multe puncte, acestea formeaza o linie. Linia este elementul cel mai des intalnit din designul grafic si este printre cele mai expresive. Atunci cand fac designul pentru site-uri, majoritatea persoanelor iau in considerare liniile doar pentru bordurile CSS sau pentru a sublinia linkurile, insa liniile pot fi folosite in nenumarate moduri in creatiile dumneavoastra web.

Atunci cand o linie este diagonala, evoca o senzatie de miscare si agitatie. La fel ca un joc de domino care este pe punctul de ase darama, o linie diagonala are energie potentiala. Folosirea unui model de linii orizontale ca element de fundal confera textura si interes designului, insa folosirea unui motiv de linii diagonale va face designul mai “nervos” si va forta ochii utilizatorilor sa se miste constant

Asa cum liniile diagonale sugereaza miscare, variatia in grosimea si directia unei linii genereaza o senzatie de expresie si personalitate. Liniile zimtate cu unghiuri ascutite pot parea periculoase si furioase. Liniile care se deruleaza usor, curbate tind sa fie relaxante si calme. Liniile care includ unghiuri de 90 de grade tind sa fie taioase si mecanice. In cele din urma, liniile cu multe curbe si unghiuri transmit expresivitate; de exemplu scrisul de mana, grafitti si schitele.

 

Atunci cand lucrati la etapa de prototip din procesul de dezvoltare a unui site, incercati sa nu uitati ca liniile sunt mult mai mult decat niste elemente despartitoare , borduri sau dungi. Ele sunt fundatia artei, a desenului si designului. Din moment ce web-ul este un mediu atat de rigid si de tehnic, este usor sa uitati de instrumente artistice fundamentale cum sunt creioanele si pensulele. Incercati, deci, sa creati variatii in calitatea liniei, fie prin scanarea catorva dintre incercarile dumneavoastra artistice traditionale, fie prin folosirea unor pensule predefinite dintr-un program ca Adobe Illustrator.