Punctul

Daca ati lucrat cu CSS, atunci probabil ca sunteti familiarizat cu folosirea pixelilor ca unitate de masura.Un pixel(prescurtare de la “picture element”) este unul dintre sutele de mii de puncte de pe ecranul computerului dumneavoastra . Daca rezolutia dumneavoastra este setata la 1280×1024 de pixeli, aveti 1310720 pixeli pe ecran, aranjati in 1024 de randuri si 1280 de coloane. Toti acesti pixeli se aduna pentru a crea o imagine digitala.

Acestea sunt cunostinte tehnice foarte elementare, insa, asa cum vom vedea, se aplica precis si conceptului de puncte din designul grafic.

Asa cum pixelul este elementul fundamental din imaginile digitale, punctul(dot) este elementul fundamental din designul grafic si poate fi folosit pentru a realiza orice element grafic. Punctele nu au scara sau dimensiune daca nu au un cadru de referinta. De exemplu, un punct de pe un panou publicitar intens poate arata ca un semn de punctuatie, insa de aproape probabil ca este cam la fel de mare ca si capul dumneavoastra. Atunci cand sunt grupate, pot crea linii, forme si volum.

Atunci cand lucrati la grafica unui site, este usor sa vedeti imaginea de asamblu si sa ignorati punctele care alcatuiesc fiecare imagine. Insa, prin ele insele, punctele au foarte multa putere.