Regula treimilor

O versiune simplificata a raportului de aur este regula treimilor. O linie impartita de raportul de aur este impartita din doua segmente, dintre care unul este de aproximativ doua ori mai mare decat celalalt. Impartirea unei compozitii in treimi este o modalitate simpla de a aplica proportia divina fara ajutorul calculatorului.

960 Grid system

Unele dintre instrumentele mele favorite pentru asezarea componentelor site-ului web sunt template-urile si foile de schide de la 960 grid system al lui Nathan Smith. Inspirat din articole scrise de desginerii web Khoi Vinh si Mark Boulton, 960 Grid System este in principal un framework CSS. Latimea template-urilor provine dintr-un articol de Cameron Moll. Atunci cand examina ce latime s-ar potrivi in display-urile de 1024 de pixeli, Moll a ajuns la concluzia ca 960 de pixeli si a aratat ca numarul era divizbil cu 3,4,5,6,8,10,12,15 si 16 – ceea ce il facea latimea ideala pentru grile. Nathan a combinat aceste idei intr-un framework si a creat trei layouturi de baza: unul cu 12 coloane, unul cu 16 coloane si unul cu 24. Eu prefer sa lucrez pe template-urile cu 12 coloane deoarece imi permit sa impart cu usurinta continutul in trei sferturi ce se intind de-a lungul a patru coloane, treimi ce se intind pe trei si jumatati ce se intind pe sase.

Pe masura ce experimentati cu diferite aranjamente pentru propriile dumneavoastra layouturi, folositi coloanele oricarei grile pe care ati ales-o ca ghidaje de aliniere pentru blocurile de identitate, pentru zona de navigare, continut si subsol. Este foarte tentant sa aranjati toate elementele in unul sau doua blocuri, insa incercati sa evitati acest lucru – nu este foarte interesant din punct de vedere vizual. In schimb, puteti sa luati in considerare impingerea unor elemente in alta coloana sau in intregime in afara grilei. Una dintre cele mai mari nemultumiri pe care noii designeri le au in fata de lucrul cu grile este ca totul pare ordonat si “grilat”.