Rezolutia ecranului

In comparatie cu discutia fix versus variabil, dezbaterea despre realizarea designului pentru anumite rezolutii de ecran  nu a fost foarte aprinsa in ultimii ani.  Atunci cand designerii spun ca un site este realizat sau optimizat pentru o anumita rezolutie, de fapt vorbesc depsre rezolutia monitorului privitorului. In trecut, accentul din discutia despre rezolutia ecranului a cazut pe ideea daca solutiile de design ar trebui sa se adapteze la rezolutiile de 800×600 ale monitoarelor, fara afisarea abrei orizontale de derulare.

In ziua de azi, se asuma implicit ca browsere-le pentru desktop afiseaza cel putin 1024×768 de pixeli. Chiar si majoritatea netbook-urilor au o rezolutie de 1024×600 sau mai mare. Din acest motiv, 960px a devenit latimea standard de facto pentru majoritatea proiectelor de design web. Odata cu semnalarea de catre W3Schools a cresterii numarului de utilizatori cu rezolutii mai mari de 1024, ati crede ca vrem sa impingem latimea standard dincolo de 960, insa exista o serie de motive pentru care acest lucru probabil nu se va intampla. In primul rand, majoritatea utilizatorilor cu monitoare mari inca pastreaza fereastra browser-ului setata la o latime mai mica de 1024px, pentru a vedea si alte aplicatii care ruleaza. Celalalt motiv este reprezentat de lungimea liniei. Daca o linie de text este prea lunga, devine mai putin lizibila. Prin urmare, un layout impliciti mai lat ne-ar permite sa adaugam doar mai multe coloane.

Desi statisticile despre browser-ele pentru desktop cum sunt cele oferite de W3Schools justifica folosirea de catre noi a layouturilor de 960px, acestea ignora un segment important din populatia care navigheaza pe internet: utilizatorii mobili. Pe masura ce rezolutiile ecranelor de pe dispozitivele mobile cresc si browser-ele mobile ajung din urma suratele lor de pe desktop, nu este gresit sa spunem ca desig-ul site-ului dumneavoastra va putea fi lizibil si pe dispozitivele mobile moderne. Totusi, ar trebui sa includeti dispozitivele mobile populare in procesul de testare in browser; daca ne chinuim sa facem ca site-urile pe care le realizam sa arate bine in IE7, n-ar trebui sa le verificam si pe browser-e mobile?

Luand mai in serios cresterea utilizarii de dispozitive mobile, mult mai multe site-uri web ofera pe site-urille lor versiuni optimizate pentru dispozitive mobile; acestea, desigur, inseamna ca din ce in ce mai multi clienti vor cere si ei site-uri optimizate pentru dispozitive mobile. Pe vremuri, acest lucru era o activitate complicata, presupunand lucrul cu limbaje specifice pentru dispozitivele mobile, ca WML si browser-e teribile si inepte.