Scheme de culori complementare disjuncte, triadice si tetradice

Denumirile schemelor de culori complementare disjuncte, triadice si tetradice suna tehnic, insa ele sunt doar simple variatii ale unei scheme de baza de culori complementare.

Pentru a crea o schema de culori complementare disjuncte, folositi doua culori adiacente complementului culorii dumneavoastra de baza. De exemplu rosul este culoarea de baza, deci in loc sa folosim verdele pentru a a forma o schema complementara, vom folosi doua culori adiacente verdelui: galben-verzui si albastru-verzui, care formeaza o schema de trei culori complementare disjuncte. Obervati ca, deoarece folositi culoarea de baza impreuna cu doua culori disonante, acest gen de schema de culori poate parea juvenil si extrem, insa s-ar putea ca acesta sa fie efectul pe care il doriti.

Pentru o schema de culori triadice, distantam culorile noastre complementare disjuncte un pic mai mult in fiecare parte, pentru ca toate culorile sa se afle la distanta egala una fata de cealalta pe cercul cromatic. Incepem din nou cu rosul drept culoarea noastra de baza si selectam galbenul in locul galbenului-verzui si, in loc de acvamarin selectam albastru. Aceasta imparte discul de culori in treimi, de aici si prefixul tri din triadic. In acest exemplu avei cele trei culori primare(rosu, galben si albastru) care alcatuiesc schema noastra coloristica. Daca ati invarti schema putin in sensul acelor de ceasornic, ati avea galben-verzui, albastru-violaceu si rosu-portocaliu.

Daca stiti ca schemele de culori triadice sunt alcatuite din trei culori, probabil ca ati dedus din cunostintele dumneavoastra vaste de greaca ca schema de culori tetradice este alcatuita din patru culori. O schema de culori tetradice combina orice schema de culori complementare cu o alta schema de culori complementare. De exemplu combinam portocaliul si albastrul cu galbenul si violetul.