Serviciile de fonturi pentru web

Daca vreti sa nu va mai bateti capul cu toate fisierele de fonturi si codul pentru incorporare aflat intr-o vesnica evolutie, exista cateva servicii care gazduiesc fonturile si tip pasul, in locul dumneavoastra, cu diferentele existente la incorporarea in paginile web. Pe fiecare dintre aceste servicii, pur si simplu alegeti un font, preluati o bucata de cod pentru a o pune in site si voila! Textul dumneavoastra este afisat folosind acel font.

Typekit, la http://typekit.com

Acest serviciu este solutia initiala si cea mai populara pentru fonturi gazduite, dezvoltata de liderii de gandire ai industriei, inclusiv Jeffery Veen si Jason Santa Maria. Datorita faptului ca Typekit detine o biblioteca uriasa de fonturi si are in alcatuire un numar mare de companii creatoare de fonturi, este numit si serviciul “iTunes al fonturilor”. Este oferita pentru incercare o biblioteca grauite, pentru un singur site; astfel, preturile sunt bazate pe un abonament anual care variaza in functie de numarul de afisari dintr-o luna.

Fontdeck, la http://fontdeck.com

Ca si Typekit, Fontdeck este un serviciu bazat pe abonamente, dezvoltat de lideri din domeniu. Diferenta este ca acest serviciu, dezvoltat de Clearleft si OmniTI, va permite sa platiti doar pentru fonturile pe care le folositi, in loc de o intreaga colectie.

WebINK, la http://extensis.com/en/webINK/

Extensis este dezvoltatorul uneia dintre cele mai cunoscute aplicatii de administarere de fonturi. WebINK reprezinta intrarea sa pe piata fonturilor pentru web. Are sprijinul unui mare numar de companii creatoare de fonturi, dar abonamentele sunt lunare in loc de anuale.

Google Font Directory , la http://code.google.com/webfonts

Cu putin ajutor de la Typekit, Google a lasat recent solutia sa prorie de gazduire de fonturi. In acest moment, colectia este mult mai limitata decat la Fontdeck sau Typekit, dar datorita faptului ca gazduieste numai fonturiĀ  care dispun de licenta de tip “Creative Commons”, este total gratuit.

Exista un numar de alte servicii pentru fonturi web, iar altele apar in fiecare saptamana. Cateva companii creatoare de fonturi au intrat si ele in hora si ofera versiuni gazduite ale propriilor fonturi. Din cauza faptului ca suportul pentru @font-face este atat de nou, este greu de spus cine va castiga si cine va pierde; indiferent, fonturile web sunt aici si vor ramane.