Temperatura de culoare

Un atribut care exista in tot spectrul este notiunea de temperatura de culoare. Ce culoare de robinet va da apa calda? Ce culoare asociati cu gheata? De ce? Raspunsurile sunt evidente si sunt puse in aplicare atat de cultura, cat si de natura.

Culorile calde sunt culorile de la rosu la galben, inclusiv portocaliu, roz, maro si rosu burgund. Datorita asociatiilor cu soarele si focul, culorile calde reprezinta atat caldura, cat si miscare. Atunci cand este pozitionata langa o culoare rece, o culoare calda va iesi in evidenta, va domina si va produce accentuarea vizuala despre care am vorbit.

Culorile reci sunt culorile de la verde la albastru si pot include cateva nuante de violet. Violetul este culoarea intermediara intre rosu si albastru, prin urmare un violet mai rece este, asa cum probabil ati ghicit, mai aproape de albastru, in timp ce un violet rosiatic poate da senzatia de caldura. Culorile reci au efect calmant si pot reduce tensiunea. In cadrul unui design, culorile reci tind sa se retraga, ceea ce le face adecvate pentru fundaluri si elemente mai mari de pe o pagina, din moment ce nu vor complesi continutul.