Tendinte fresh

Daca va simtiti intr-atat de coplesit de resursele mentionate anterior incat si examinarea posibilitatii de a incepe o arhiva pentru inspiratie va depaseste, petreceti cateva minute navigant pe acele site-uri. Uitati-va dincolo de culori si texturi, la casetele care alcatuiesc layoutul si incercati sa identificati idei standard si tendinte de design. In acest fel, am inceput sa observ cateva tendinte care par sa iasa la iveala in layouturile site-urilor web.

Stil “Revista fara blocuri de navigare”

Pe web, tindem sa ne concentram mai mult pe atingerea scopului si sa consumam informatia pe bucatele. Blocul de navigare de pe site ne da posibilitatea sa fim rapizi, eficienti… si dezordonati. Si daca nu vreti ca vizitatorii de pe site-ul dumneavoastrasa sara la alta pagina? Si daca informatia pe care trebuie sa o transmiteti este consumata cel mai bine ca un intreg, ca de exemplu o carte sa un articol de revista? Daca aceasta este treaba, de ce sa mai includeti un bloc de navigare?

Subsoluri de pagina supradimensionate

Aceasta este mai putin o tendinta si mai mult un fenomen in desfasurare. Am prezentat subsoluri de pagina supradimensionate in primele articole ale site-uui si acestea continua sa creasca si in ziua de azi atat ca marime, cat si ca tipuri de informatii pe care oamenii le folosesc in ele. Decat sa foloseasca subsolurile de pagina doar pentru linkuri importante si o nota de copyright, multe site-uri folosesc aceasta zona candva neglijata din zestrea unei pagini pentru a include informatii de contact, blocuri de navigare extinse si continut de social media. Desi este o idee proasta sa puneti elementul principal de navigare in josul paginii, includerea de blocuri “bonus” de navigare si de continut in acel spatiu este o solutie de inteles .

Minimalism dus la extrem

Asemanator cu stilul “revista fara blocuri de navigare” sau total diferit de conceptul subsolului de pagina supradimensionat, multe site-uri elimina mult din tacamul standard de continut web. Designul minimalist se refera la reducerea designului la elementele esentiale.

Minimalismul, oricum l-am lua, nu este o tendinta noua de design – chiar si pe web. In lumea artei, miscarea minimalista din anii 60-70 a fost o reactie impotriva erei exprimarii exagerate a sinelui din expresionismul abstract. In mod asemanator, recenta explozie de pe web de minimalism si solutii de design dintr-o singura pagina este o reactie impotriva erei hiper-interactive Web 2.0. Este o incercare de a atinge un echilibru intre agitatia din social media si echivalentul unei cafenele linistite sau al unei galerii calme de arta.