Teoria grilei

Atunci cand majoritatea oamenilor se gandes la grile, se gandesc la inginerie si arhitectura. Totusi, grila este un instrument esential si pentru designul grafic si folosirea grilelor in designul site-urilor web a explodat in popularitate in ultimii ani.

Folosirea unei grile inseamna mai mult decat a face elementele din pagina sa fie ordonate si aliniate: este vorba in acelasi timp si de proportii. Aici teoria se intalneste cu teoria grilei. Multi istorici de arta il considera pe pictorul olandez Piet Mondrian parintele designului grafic datorita folosirii sofisticate a grilelor. Insa teoria clasica a grilei a influentat eforturi artistice de succes timp de mii de ani Conceptul divizarii elementelor unei compozitii isi trage radacinile inca de la ideile matematice enuntate de Pitagora si de catre adeptii sai, care au definit numerele ca rapoarte, si nu ca intregi.

Pitagoreicii au remarcat un model matematic care aparea atat de des in natura incat au crezut ca era inspiratie divina. S-au referit la acest tipar ca raportul de aur sau proportia divina.

O linie poate fi impartita folosind raportul de aur prin impartirea lungimii sale cu 1.62. Acest numar magic 1.62 este de fapt 1.6180339…., un numar irational care este reprezentat de obicei ca Ø(pronuntat fi). Sa explici matematica folosita pentru a se ajunge la acest numar este un pic prea complicat pentru aceasta discutie si, foarte probabil, nu va va fi de un real ajutor pentru a deveni un designer mai bun, asadar o sa va scutesc de detalii.

Care este legatura dintre acest raport si designul grafic? In general, compozitiile impartite prin linii care sunt proportionale cu raportul de aur sunt considerate a fi atragatoare din punct de vedere estetic. Artistii renasterii foloseau proportia divina pentru a-si crea picturile, sculpturile si operele de arhitectura, asa cum designerii din ziua de azi apeleaza adesea la acest raport atunci cand creaza layouturile paginilor, postere si brosuri. In loc sa se bazeze pe concepte artistice, proportia divina ne ofera principii logice pentru crearea unor layouturi atragatoare.