Tipografie

Sa recunoastem: scopul de baza al designului web este comunicarea. Indiferent ca vorbim despre un magazin online, prezenta pe web a unei companii sau un profil pentru un site de tip retea sociala, tipografia este o componenta vitala. Pentru cei mai multi oameni, tipografia se refera la aranjarea unui set familiar de forme pentru a forma cuvinte, propozitii si paragrafe. Deoarece ne este la indemana sa schimbam aspectul unui caracter din doar cateva apasari pe butoanele tastaturii, ne-a facut sa uitam despre posibilitatile creative si artistice ale acestui mediu.

Exista numeroase obstacole care stau in calea adaptarii eficiente e tipografiei la web, dar puterea caracterului ar trebui sa constituie o motivatie suficienta pentru depasirea limitelor. Nu sunteti convins? Luati o revista, dati drumul la televizor sau plimbati-va prin magazinul de unde va aprovizionati. Fara indoiala, veti vedea sute de moduri de folosire creativa si eficienta a caracterelor. Este substanta brandin-ului, cheia catre comunicarea nonverbala si o parte esentiala a designului web.

ACEST SUBIECT POATE CREA DEPENDENTA!

Dupa studierea tipografiei pentru ceva vreme, nu va veti mai uita in acelasi fel la un panou, la o brosura sau o carte. S-ar putea sa incepeti sa faceti fotografii indicatoarelor din parcul de distractii mai curand decat copiilor dumnevoastra.

 

Pentru a descatusa potentialui literei tiparite, mai intai trebuie sa o intelegem. Indiscutabil nu este o sarcina usoara. Detaliile minuscule ale formei literelor si ale spatiilor din jurui ei au fost atent calculate de-a lungul a secole de cercetari si practica. In zilele de inceput ale tipariturilor, fiecare litera a fiecarui set de caractere trebuia sculptata sau turnata din plumb, inmuiata in cerneala, iar apoi presata pe hartie. Aceasta a fost o profesiune artizanala care cerea o extenuanta atentie la detalii. Chiar daca eficienta acestei practici a fost de mult depasita de metodele moderne de imprimare, multe colegii si universitati ofera cursuri de tipografie clasica, astfel incat viitorii designeri grafici sa poata aprecia beneficiile lucrului cu caracterele pe un computer si sa descopere potentialul explorarilor tipografice.

Dragostea mea este tipografia dubla. Ca designer imi place sa lucrez cu fontul pentru aspectele sale artistice. Ca programator, imi plac modalitatile de rezolvare a problemelor de tip puzzle pe care le implica lucrul cu caracterele. Alegerea fontului si a culorii reprezinta numai varful icebergului. De fapt, majoritatea deciziilor care trebuie luate in munca noastra implica mai mult spatiul din jurul caracterelor si al blocurilor de text decat caracterul in sine. Nu este mai putin adevarat ca alegerea unui font este un pas crucial.

Istoria si implementarea caracterelor reprezinta un subiect care poate umple sute de carti – de altfel, a si facut acest lucru.

Daca va place ceea ce vedeti aici si vreti sa va adanciti in studierea acestor probleme, iata niste site-uri pe care le recomand:

1. The elements of Typographic style applied to the web – http://webtypography.net/

2. Typophile – http://www.typophile.com/

3. I love typography – https://ilovetypography.com/

4. Typographica – https://typographica.org/

5. The fond feed – https://www.myfonts.com/hotnewfonts/