Unitatea

Teoria designului descrie unitatea ca modalitatea in care interactioneaza diferitele elemente ale unei compozitii. Un layout unitar este cel care functioneaza ca un intreg in loc sa fie identificat ca fragmente separate. Desi o problema minora in zilele noastre, unitatea este unul dintre motivele pentru care designerii web au dispretuit intotdeauna elementele de tip frame din HTML. Este important ca unitatea sa existe nu numai in cadrul fiecarui element dintr-o pagina web, ci si in intreaga pagina – pagina in sine trebuie sa fie unitara. Putem folosi o serioe de abordari pentru a obtine unitate intr-un layout(pe langa evitarea elementelor frame): proximitatea si repetitia.

Proximitatea – este o modalitate evidenta, insa adesea neglijata, de a face un grp de obiecte sa arate ca o singura unitate. Plasarea apropiata a obiectelor in cadrul unui layout creaza un punct de focalizare inspre care ochiul va fi atras.

Aplicam conceptul de proximitate pe web atunci cand incepem sa stabilim parametrii margin si padding pentru elemente. De exemplu, atunci cand definesc regulile de stil CSS pentru site-uri, de obicei schimb marginea implicita care exista intre elemente HTML comune, cum ar fi titlurile si intertitlurile – heading (h1,h2,h3) – paragrafele, blocurile de citate si chiar imaginile. Prin modificarea acestor valori, pot face sa apara mai mult sau mai putin spatiu intre elemente si prin urmare creez grupuri.

Repetitia – un card de gaste, un banc de pesti, un grup de lei. De fiecare data cand adunati o serie de elemente, acestea formeaza un grup. In acelasi mod, repetitia culorilor, a formelor, a texturilor sau a obiectelor similare ajuta la mentinerea unitatii designului astfel incat sa dea impresia unei unitati bine inchegate.

Indiferent daca observati sau nu, repetitia este folosita adesea in designul site-urilor web pentru a unifica elementele layoutului. Un exemplu al acestui concept pus la treaba intre elemente HTML nemodificate este lista cu marcatori(bullet list). Marcator care preceda fiecare element din lista este un indicator vizual ca elementele marcate sunt parti ale unui intreg.