Valoarea cromatica

Masura luminozitatii si a intunecimii unei culori este cunoscuta ca valoarea sa cromatica. Adaugarea de alb la o culoare creeaza o nuanta deschisa a acelei culori. Asemanatori, o nuanta inchisa este produsa prin adaugarea de negru la o culoare data.

La fe ca si in cazul culorilor, valoarea cromatica a culorilor pe care le folositi poate avea impact asupra conexiunilor psihologice pe care utilizatorii le vor avea cu continutul. O utilizare a valorii cromatice poate fi de accentua perioada din zi pe care clientii o asociaza cu o companie sau cu o organizatie. Daca ati face designul pentru un site web care are de-a face doar cu viata de noapte sau concertele, de exemplu, probabil ca ati vrea sa mergeti pe nuante inchise mai intunecate si sa limitati utilizarea nuantelor deschise luminoase. Nuantele deschise sunt asociate cu lumina zilei, primavara si copilaria. Ganditi-va: rasarit de soare, hainute de copii si ursuleti de plus. Aceste culori pastel luminoase pot fi folosite si in moduri profesionale, sofisticate si mature, asa cum poate confirma oricine a petrecut vreodata timp intr-un spital.

Aceasta deoarece nuantele luminoase sunt culori linistitoare, care confera personaliate mediilor sterile, fara a infiora bolanvii sau a-i face pe copii sa planga. Designerii de culoare sunt in general neinspirati de culori ca “verde de spital”, insa daca lucrati la un site web pentru un centru de relaxare de zi, nuantele luminoase ar fi o baza deosebita pentru paleta dumneavoastra coloristica.