Volum si adancime

An discutat despre punct, linie si forma, dar a venit vremea sa trecem la o alta dimensiune. Elementele pe care le-am discutat pana acum exista doar in doua dimensiuni:latime si inaltime. Sun doar semne pe hartie sau ecran, fara nici o indicatie a adancimii; cum insa traim intr-o lume cu trei dimensiuni, am invatat sa ne bazam pe indicii vizuale care ne ajuta sa determinam latimea, inaltimea si adancimea obiectelor inconjuratoare.

Perspectiva

Cand vedem un drum care dispare in orizont asa cum o face Marele zid chinezesc, nu credem nici un moment ca latimea drumului descreste cu adevarat pana la dimensiunea unui singur punct. In mod similar, cand privim la o usa deschisa suntem constienti  ca muchia de sus a usii este paralela cu cea de jos chiar daca ele par sa convearga catre tocul usii. Nu ne lasam inselati de aceste iluzii spatiale pentru ca stim(in mod constient sau nu) ca obiectele au tendinta sa devina mai mici cu cat sunt mai indpartate.

 

Proportia

In articolele anterioare am mentionat ca modificarea proportiei obiectelor este o buna metoda de a accentua ceva. Acest lucru este adevarat deoarece noi, oamenii, ne bazam pe proportia relativa a obiectelor apropiate pentru a determina nu numai marimea acelor obiecte, dar si pozitia lor in spatiul tridimensional. Desi caii aflati in fundal sunt mai mici decat calul din prim plan, ochii ne spun ca in realitate sunt cam de aceeasi marime.